Tudod, mi az az ökológiai lábnyom? Neked is van!

Rovat

Megosztás

Manapság még a csapból is az folyik, hol és mikor tüntettek diákok bolygónk megmentése érdekében. Ausztráliai bozóttűz, olvadó gleccserek, műanyag szemétben fuldokló óceán, emberkéz által pusztuló esőerdők és még lehetne sorolni bőven!

Az emberiség ökológiai lábnyomának csökkentése az, amiért a különféle környezetvédelmi szervezetek, civilek, diákok, híres emberek tüntetnek, például Leonardo Dicaprió vagy a Gladiátor című filmből jól ismert Joaquin Phoenix. De tudod, miről is van szó, mit jelent az ökológiai lábnyom?

Ökológiai lábnyoma mindenkinek van!

Neked is, a barátnődnek, a haverodnak, sőt, még az oszidnak is. De ökológiai lábnyoma lehet egy családnak, egy városnak vagy egy országnak is.

Az ökológiai lábnyom egy olyan érték, amely azt mutatja meg, hogy bolygónk termőföldjével, ivóvizével és a létrejövő hulladék elnyelésével hány embert képes eltartani.

Mértékegysége is van, a globális hektár, vagyis az egy évre rendelkezésünkre álló erőforrások ( termőföld, erdő, víz stb.) termelőképessége. Számokkal kifejezhető, hogy életmódunkkal: pl. közlekedés, táplálkozás, földhasználat, szemétgyűjtés, energiatakarékosság stb. mekkora hatással vagyunk bolygónkra.

Sajnos, egyre gyakoribb, hogy szegény, agyonszemetelt Földünk egy évre elegendő erőforrásait már az első pár hétben vagy hónapban elhasználjuk.

A három legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező állam az USA, az Arab Emirátusok és Kanada (ökológiai lábnyomuk 9 hektár/fő) Mozambik, Nepál és Banglades pedig az a három ország, amelyek a legkevésbé élnek vissza Földünk természetes, ám nem örökké tartó – erőforrásaival (0,5 h/f.)

Hazánk ökológiai lábnyoma 3,7. A saját ökológiai lábnyomodat Te is kiszámíthatod! Az interneten léteznek kérdőívek, amelyek a fogyasztási szokásaid figyelembe vételével megmutatják neked, hogyan tudsz segíteni a Földnek, a Kék bolygónak.

Inez

Tudod, mi az az ökológiai lábnyom? Neked is van!
Te milyen életmódváltásra lennél/vagy hajlandó az ökolábnyomod csökkentéséért?

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,165RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta