Tudtátok, hogy ti vagytok a Z generáció?

Rovat

Megosztás

Ha elmúltál már 16 éves, de nem vagy idősebb, mint 19, akkor a Z generációhoz tartozol. Mit jelent ez? Magasabb iskolai végzettségetek lesz, mint az idősebbeknek, és az a jó hírem van, hogy nagy esélyetek van arra, hogy sokáig éljetek. Jól hangzik nem igaz? De mi jár a fejetekben? Nézzük meg, hogyan éltek és gondolkoztok a szociológusok szerint!  🙂

slide1

Azonnal megírod cseten a barátodnak, ha éppen egy helyes lányt látsz a buszon? A felmérések alapján igazi életteretek a világháló. 34 százalékotok folyamatos online kapcsolatban van a barátaival. A mobiltelefonotok szinte hozzátok van nőve,  legalább 10 applikációt használtok, 10 százalékotok még ennél is többet. Jellemző rátok az angolul “FOMO”-nak, azaz a “fear of missing out”-nak nevezett jelenség. Ez azt jelenti, hogy nem szeretnétek semmiből sem kimaradni. Állandóan résen vagytok, nehogy lemaradjatok a neten megjelenő legfrissebb, legérdekesebb hírekről.

Egyszerre szoktál csetelni, zenét hallgatni és házit írni? Mivel a netes információáramlás gyors ritmusához alkalmazkodtok, Tari Annamária pszichológus szerint a gondolkodásotok is felgyorsult. Nehezetekre esik hosszasan koncentrálni egy feladatra, viszont képesek vagytok egyszerre több irányba is figyelni. A BKF felmérése szerint 30 százalékotok számára a hosszas szóbeli feleltetés tartozik a legnagyobb kihívások közé, míg a 25 év felettiek között ez az arány 15 százalék.

Mindig arra a cikkre kattintassz, amiben sok a kép? A kutatások azt mutatják, sokkal szívesebben tájékozódtak vizuális információk alapján. A neten böngészve átlagosan 8 másodperc alatt mértek föl egy tartalmat, mielőtt tovább kattintanátok. Ennyi idő alatt valóban csak képi tartalmak által keltett benyomások keletkezhetnek.

Fontos számodra az egyediség, az, hogy saját világod legyen? Számotokra elsődleges az önmegvalósítás. Ha a jövőbeli munkavállalás kerül szóba, 28 százalékotokat motiválja a pénz. A nálatok kicsit idősebbek, a mai huszonévesek között ez az arány 48 százalék. Ez lehet a magyarázata annak a jelenségnek is, hogy minden harmadik fiatal saját vállakozást szertne indítani. Ha mégis munkavállalóként képzelitek el a jövőtöket, kattintsatok ide!

Különvélemény. Hogy lát titeket egy harcművész és pedadógus? Spalovszky Csaba több tradicionális harcművészeti ág világversenyt nyert mestere és oktatója. Emellett az Aranysarkantyús Vitézi Lovagrend lovagja, Budapest és Pest megye Priorja. Mindezek mellett Csaba elhivatott pedagógus: középsikolai nyelvtanárként dolgozik.  Szigorú, de megfontolandó gondolatait megosztotta velünk rólatok, nektek.

0730_screenagers-800x480

  • Úgy látod a tinik tényleg könnyebben figyelnek több irányba,  mint egy feladatra?

Én azt látom, hogy egy irányba és többfelé is nehezen figyelnek. Koncentráció nélkül nem lehet összetettebb feladatokat megoldani, legyen az akár egy üzleti terv felépítése, vagy a mindennapi életben felmerülő feladatok átgondolt megoldása.

  • Hogy látod ebben a digitális  információáramlás gyorsaságának a szerepét?

Én azt gondolom, hogy a koncentrációs problémáknak  részben oka csak a digitális világ gyorsasága. Problémás az, hogy a hagyományos pedagógiai technikák is a kész információk átadásán alapulnak. Az nevel figyelemre,  ha a diákok maguk alakítják ki a véleményüket egyes kérdésekben, maguk következtetnek, érvelnek. Gondolkozásra kell tanítani őket. Nem az a probléma, hogy ne tudnának figyelni, hanem az, hogy meg sem próbálják. Ez nem az ő hibájuk. Óriási tananyagot, aminek jó része számukra teljesen hasznavehetetlen, próbálunk beletuszkolni a fejükbe úgy, hogy nekik csak arra kell figyelniük, hogy mindent lejegyezzenek. Én a saját óráimon arra törekszem, hogy gondolkozzanak a diákjaim, használják a fantáziájukat. Gondot okoz az is, hogy sokan otthonról is olyan értékeket hoznak, ami nem kedvez a kemény munka értékelésének: nem érdemes becsületesenk lenni, mert azt kihasználják, nem érdemes keményen dolgozni, mert visszaélnek vele.

A világháló az igazi otthonod?
A neten élsz?

Fotók: ( www.businessinsider.com, www.linkedin.com, associationsnow.com, blog.digital.telefonica.com)

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta