Vérbosszú Albániában

Rovat

Megosztás

A vérbosszúnak bizony ma is élő hagyománya van. Úgy tartják, hogy minden családnak joga van élni a leszámolás legvéresebb formájával, amelynek áldozatai elsősorban férfi leszármazottak. Ha egy albán méltóságán csorba esik, akkor akár egy parkolóhelyért folytatott veszekedés is halállal végződhet. Erről mesélt Dr. Kiss Róbert Richard, az Inforádió műsorvezetője a legutóbbi Világszám című utazási magazinban.

Bezárkózva élni

Alig pár hete egy hat éves kislányt raboltak el Tiranától nem messze. Minden bizonnyal egy vérbosszú áldozata lett az ártatlan teremtés, akinek hollétéről nem tudnak semmit – mesélte egy magyar származású, Albániában elő üzletember. Több száz évre nyúlik vissza a halálos gyűlölködés, amely szűnni nem akaró rettegésben tartja az albán családokat, akik ma otthonukban bezárkózva élnek. A háttérben birtokviták állnak, vagy a családi büszkeség megsértése miatt indul az üldözés. A nő vére nem számít, és a női áldozatokat nem torolják meg.

Apropó a nők!

A gyengébb nem albán tagjai nem gyakori járókelők a Balkán-félsziget városaiban, de a fiatal férfiak is szerény számban mászkálnak az utcán. Ez főképp az ország déli részeire jellemző. Öreg albánok rezzenéstelen arccal figyelnek ki a fejükből, és mint akik jól végeztek a dolgukat, megérdemelten isszák a rakit (pálinka) a kocsma verandáján. Hol van a társadalom keresőképes része, és mit csinálnak a nők? A fiatal srácok jobb élet reményében az európai országokba szivárognak, és adandó alkalommal magukkal viszik a kiszemelt menyecskéjüket. Addig a leendő ara, pénzt keres és verejtékkel dolgozik a földeken. A nők nem járnak szórakozni, és nem számítanak egyenrangú félnek a társadalomban. Ez ősi hagyomány, amely a muszlim vallásnak ez csak részben tudható be. Albánia nagy része ateista, amelyről még a kommunista idők vallásellenessége gondoskodott.

Kalasnyikov a cipőtartóban

Egy turista jobbára csak azt ismerheti meg az úti könyvekből, hogy csapvizet nem ajánlatos inni, ezért érdemes ásványvizes palackot a táskába tenni. Az albánoknál azonban fegyver lapul a kézi kofferben, vagy a női retikülben. Míg az európaiak lakásriasztóval szerelkeznek fel, és egy betörés során maximum egy szúnyog irtóval, vagy serpenyővel védekeznének, addig az albán családoknál természetes legalább egy Kalasnyikov a cipőtartóban.

Ha többet szeretnél megtudni Albániáról és az albán érdekességekről, hallgasd meg az Inforádió e heti műsorát itt.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta