Veszélyes:„nedves álmok” és első menzesz, avagy erre figyelj, ha már azon töröd a fejed, ki legyen számodra az első!

Rovat

Megosztás

Változnak az idők, változnak a szokások, és ez az élet majd minden területére igaz. A szexualitásra éppen úgy, mint az első lépéseinkre az intimitás birodalmába. Ráadásul az ember biológiai fejlődése is megváltozott az elmúlt évszázadban…

Nemrég cikksorozatot indítottunk, hogy kicsit árnyaljuk számotokra a képet, mikor érdemes úgy dönteni, hogy odaadjátok magatokat testileg is valakinek. Azért is fontos a téma, hiszen akár egy életre, vagy hosszú évekre meghatározhatja a szexualitásotokat. Az előző cikkünk azzal foglalkozott, hogy miként változott meg a világ a szüzesség elvesztése körüli hagyományok, és társadalmi szokások tekintetében.

Ma már nem merev szabályok irányítják az életünket, ráadásul rengeteg inger is ér minket az interneten, televízión, reklámokon, magazinokon keresztül, így könnyen összezavarodhat bárki, főként olyan dolgokkal kapcsolatban, melyekkel még nincsenek is tapasztalatai. Éppen ezért segítségül hívtuk nektek Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológust, aki nem csupán a tankönyvekből, és saját tapasztalataiból vált a téma szakértőjévé, hanem a páciensei révén is széleskörűen rálát, hová vezethet egy rossz döntés. Krisztina szerint fontos: nem csupán a szüzesség elvesztésével kapcsolatban változott nagyot a világ, hanem mi magunk, emberek is jelentősen megváltoztunk benne.

„A mai fiatalok biológiailag sokkal hamarabb érnek, mint mondjuk száz évvel ezelőtt. Ez köszönhető a sok vitaminnak, amit bevisznek a szervezetükbe gyermekkoruk óta, illetve a jobb táplálkozásnak is” – hívja fel a figyelmet a szakember arra, hogy a szokásokon túl fizikailag is óriási átalakuláson ment keresztül az ember, és ez bizony egy újabb veszélyeket rejthet magába. De vajon miben nyilvánul meg ez a biológiai változás? „A nemi életre való fizikai érettséget a lányoknál az első menstruáció jelzi, a fiúknál pedig az első, úgynevezett első „nedves álmok”, azaz az első magömlés jelzi” – mondja Krisztina, így mindenki számára konkréttá téve, mit is értünk fizikai érettség alatt.

De vajon miért emlegetjük ennek kapcsán a veszélyt, egyáltalán milyen veszélyt hordozhat magában ez a jelenség? „Fontos tudni: a biológiai éretté válás nem jár automatikusan az érzelmi éretté válással. Ez egy kulcsfontosságú tényező, és erre feltétlen érdemes figyelni” – mondja a téma kapcsán a szexuálpszichológus. Azaz hiába is válunk alkalmassá a szexualitásra fizikailag, ettől még bizony lelkileg korántsem vagyunk erre készek. A szakember pedig azt hangsúlyozza: ahhoz, hogy egészséges legyen a későbbi szexualitásunk, fontos, hogy csak akkor érdemes elgondolkodni az első együttléten, amikor testileg és lelkileg is egyaránt megérünk arra. Ez éppen úgy igaz a fiúkra, mint a lányokra. Viszont a fiúk és a lányok közötti párhuzam ezen a ponton szétválik.

A korábbi társadalmi szokások kapcsán említettük, mennyivel merevebb szabályok vonatkoztak a lányokra, mint a fiúkra. A helyzet az, hogy hiába változott ekkorát a világ, a társadalom és az ember – úgy fizikailag, mint lelkileg -, a lányok és a fiúk közötti sarkalatos különbség, ha tetszik, ha nem, de továbbra is fennmaradt. Erről szól a sorozatunk következő része, tartsatok velünk!

Veszélyes:„nedves álmok” és első menzesz, avagy erre figyelj, ha már azon töröd a fejed, kivel legyen számodra az első!
Ismersz olyan középiskolást, aki átesett a "tűzkeresztségen"?

 

Felhívás: a sorozatunkban szeretnénk minél több konkrét példán bemutatni, hogy miként lehet pozitív és negatív élmény az első együttlét. Megköszönjük, ha megosztjátok velünk az ezzel kapcsolatos gondolataitokat, tapasztalataitokat, illetve azt, ha hallottatok, vagy ismertek olyanokat, akiknek szép, vagy esetleg kifejezetten rossz élmények kapcsolódnak a szüzességük elvesztéséhez. Olyan történeteket várunk, melyek mások számára mindenképpen tanulságosak lehetnek. Természetesen a neveket megváltoztatjuk, ám kérjük, a történetekben az életkorokat tüntessétek fel!
Erre a címre várjuk a leveleiteket: tiirtatok@kozepsuli.hu

Ide írhattok akkor is, ha a téma kapcsán bármilyen kérdésetek van, melyre szeretnétek választ kapni!

 

Kép forrása: www.livrosbiografiasefrases.com;

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta