A világ 9 legveszélyesebb növénye

Rovat

Megosztás

 

A növényeket általában ártalmatlannak tartjuk, hiszen életben tartanak minket, megvédenek és még a kertünket is díszítik, azonban akadnak olyanok is, amiket nem árt elkerülni. Ha hazánk nem is, de Észak-Amerika bővelkedik a veszélyes ám annál érdekesebb zöldellő organizmusokban és ugyebár valahogy mindig minden átkerül Európába is.

A Reddit botanikusai olyan összeállítást készítettek, ami után nem a közelgő Halloween jelmezes banditái lesznek a legfélelmetesebb rémálmod, de az tuti, hogy kétszer meggondolod majd, mit fogj meg túrázás közben, ugyanis néhány ezek közül a növények közül akár meg is ölhet.

Heracleum mantegazzianum- Kaukázusi medvetalp

A zellerfélék családjába tartozó gyomnövény eredetileg dísznövényként került be Európába a 19. Században és akár 6 méteresre is nőhet. Nagyjából minden része mérgező és már az érintése is súlyos égési érüléseket, hólyagokat okoz és fényérzékennyé teszi a bőrt, akár hosszabb távon is. Ha ez esetleg nem lenne elég, szembe kerülve vakságot okoz, ami akár végleges is lehet.

Aconitum Napellus- Havasi sisakvirág

Ez a gyönyörű kék virág annyira elkápráztat a szépségével, hogy nem is gondolunk arra, hogy esetleg veszélyes is lehet. A kétszikű növény mérge olyan erős, hogy már csupán a bőrrel érintkezve is képes bejutni a szervezetbe, duzzanatokat és hólyagokat okozva. Komolyabb esetben a mérgezett egész teste lázban, amit hányás, mindenféle görcsök követnek, szédülés, fejfájás és akár halál is követhet. Sokáig ezzel kenték be a nyilak hegyét, hogy így leterítsék a farkasokat, ezért is ismerik sokan farkasölő néven a sisakvirágot.

Ricinus

A Ricinus egy erősen mérgező fehérjét, ricint tartalmaz, amely halálos méreggé változtatja a növényt. Ha véletlenül fogyasztásra kerül, néhány órával később égő érzés jelentkezik a szájban, a torokban, a gyomorban, amit hányinger, hányás, erős, véres hasmenés, hasi görcsök követnek. Jól hangzik igaz? Ezután a látás is homályossá válik, a szívverés felgyorsul, az érintett személy elkezd erősen izzadni, valamint további görcsrohamok gyötrik. Máj- és veseelégtelenség jelentkezése után nem sokkal az áldozat lebénul, végül meghal. Ez néhány nappal vagy akár már órákkal a mérgezés után bekövetkezhet, oka pedig légzési vagy szívelégtelenség.

Az egyik Reddit-felhasználó szerint nem is feltátlenül kell elfogyasztani ahhoz a növényt, hogy a tünetek jelentkezzenek. Főnöke például azértkerült egy hétre kótházba, mert tüzet gyújtott az udvarán, és véletlenül az ott élő ricinusok is lángra kaptak, az így keletkezett füstöt belélegezve pedig a toxikus anyagok bejutottak a férfi szervezetébe.

Gyilkos csomorika- Cicuta virosa

A gyilkos csomorika minden része erősen mérgező, de elsősorban az édes ízű gyöktörzsétől célszerű távol tartanunk magunkat. A mérgező cicutoxin tartalma miatt a növény halálos kimenetelű rohamokat idéz elő.

Csattanó maszlag- Datura stramonium

Talán ez az a növény, amivel a leggyakrabban találkozhatunk, én is emlékszem rá gyerekkoromból. Egy nagyon régi mondás szerint az, aki fogyaszt az angyaltrombitából, forró lesz, mint a nyúl, vak, mint a denevér, száraz, mint a csont, vörös, mint a cékla, és meg is bolondul. Az előbbi idézet nagyon is megállja a helyét, ha erről a növényről van szó. Sokáig drogként használták, de a levéből főzött tea nem egy halálesetért is felelős.

Gympie gimpie

Ezt a furcsa nevű ausztrál növényt egy a bőrt is átlyukasztó szőrzet borítja, és az így keletkezett sebhelyből sósavas kezelést követően gyantával kell eltávolítani ezeket a szőrszálakat. Ilyenkor örülök, hogy nekünk simán a gyanta is elég.

Fehér békabogyó -Actaea pachypoda

Az Észak-Amerikában őshonos növénynek minda termése, mind pedig a levele nagyon veszélyes, a szemgolyóra hasonlító bogyók olyan méreganyagot tartalmaznak, ami könnyen okozhat szívleállást. Furcsa, de a madarakra a növény egyáltalán nincs hatással, magját viszont mégis legfőképp ők terjesztik.

Közönséges farkasalma

A májkárosító hatású arisztolochia-sav tartalmú növényt gyakran használják orvosi célokra.

Manszanilyafa- Hippomane mancinella

A halál fájának is nevezett növény sajnos hű marad ehhez a becenévhez, hiszen, aki eszik a terméséből, nagy eséllyel még azon a napon meghal, de már a fa bármelyik részének érintése is fájdalmas hólyagokhoz vezet a bőrön. Nem árt messziről elkerülni.

Tanulság? A világ tele van veszélyes növényekkel. Óvatosnak kell lennünk a természetben is, és lehetőleg nem fogdosni mindent, ami az utunkba kerül. Ha esetleg nem vagyunk biztosak a dolgunkban, sok növény felismerő applikáció van már, talán megkönnyítik a túrázást.

Forrás: iflscience

Fotók: origo.hu

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta