Vita a diák minimálbérek körül

Rovat

Megosztás

Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf június 2-án benyújtott törvénymódosító javaslatában felülvizsgálná a titeket, azaz a diákmunkát vállalókat megillető minimálbérek összegét.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárának június 1-jei bejelentése után – miszerint az iskolaszövetkezetek gyakran nyomott árakkal dolgoznak, és „nem is teljesen csak a legális szektorban” – , másnap, június 2-án Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf benyújtotta törvénymódosító javaslatát a minimálbérek biztosítására. A tervezet valójában a tisztességtelenül versenyző iskolaszövetkezetek között tenne rendet –írja az Index.hu, illetve a Világgazdaság Online.

Magyarországon évente átlagosan 180-200 ezer tanuló és hallgató vállal valamilyen alkalmi munkát, közülük legalább 130 ezren iskolaszövetkezetekben dolgoznak.

A tervezet most meghatározza a diákszövetkezetek számára a megbízók, megrendelők által kifizetendő minimális szolgáltatási díjat, hogy ti, a munkavállaló diákok mindenképpen megkaphassátok a rendeletben meghatározott kötelező minimálbért vagy a garantált bérminimumot órabérben megállapítva.
A Meló-Diák hálózatában évente mintegy 30 ezer diák vállal munkát, közülük 7-8 ezren Budapesten. A társaság vállalkozási igazgatója, Marosi Zoltán elmondása szerint, a tervezet elsősorban nem a diákokat védi, hanem a tisztességtelen vállalkozási ár küszöbét határozza meg.

A diákokat megillető tisztességes fizetés átvizsgálásának ötletgazdája a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DIÁKÉSZ) volt. A szervezet javaslatára került be idéntől a fordított áfakörbe az iskolaszövetkezeti szolgáltatás is. E lépés célja szintén a szektor megtisztítása volt.

Ami az idei szezont illeti, a tanulók ebben az évben is elsősorban egyszerűbb adminisztratív munkákra, gyorséttermi és áruházi ajánlatokra számíthatnak például pénztárosi, árufeltöltő munkakörben. Gyakoriak a promóciós feladatok (hostesskedés, szórólapozás), a nyelvtudást igénylő munkalehetőségek, vidéken pedig a mezőgazdasági idénymunkák is. Marosi Zoltán szerint a fővárosban jellemzően 25-30 százalékkal több diák dolgozik nyáron, mint az év más hónapjaiban, míg vidéken ez az arány akár 40-45 százalék is lehet.

Idén nyáron a már megszokott pozíciók közül válogathattok (hostess, árufeltöltő , gyorséttermi kiszolgáló, adminisztrátor), ami pedig az órabéreket illeti: a minimálbér (azaz a 604 forint) szintjéről indulnak, de nyelvismerettel, a cégek szakmai elvárásainak teljesítésével akár 800-1000 forintos vagy ennél magasabb órabér is elérhető.

Kép: road4success.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta