Ezt nézed:  / 18+ / Egyesek szerint a Tom és Jerry megérdemelné a 18-as karikát!

Egyesek szerint a Tom és Jerry megérdemelné a 18-as karikát!

Pedig alapvetően ez a rajzfilm gyerekeknek készült. Akkor vajon miért lehet az, hogy sokan, köztük egyébként pszichológus szakemberek is simán rátetetnének egy korhatár-besorolást? Vannak, akik egy tizennyolcast is.

Jó, talán az túlzás. De sok pszichológus és médiakutató véli úgy rég megtörtént esetek vagy felmérések alapján, hogy a gyermekek nyolc-tíz éves kor alatt nem tudják feldolgozni azt, hogy szerencsétlen egeret ezerszer agyonpüföli Tom, mégse esik semmi baja. Sok pszichológus állítja, hogy ez egyrészről agresszívabbá teszi a gyereket, másrészről azt is erősíti a gyermekben, hogy a testünk sérthetetlen és semmi bajunk nem lesz, ha mondjuk leugrunk egy polcról.

Sok videojátékra is azt gondolják, hogy azzal, hogy táplálják az erőszakot, az ilyen játékokkal naphosszat játszó fiatalok sokkal agresszívabbá válnak. Pedig egy-egy kutatás már bebizonyította ennek is az ellenkezőjét. Az Index.hu-n olvasható egy 2008-as cikk arról például, hogy egy négy évig át tartó kutatás alapján amit a Harvard egyetem pszichológusai végeztek 1200 gyereken, azt mutatta ki, hogy “a játékok stresszlevezető funkciót nyújtanak a gyerekeknek, és nem növelik bennük a feszültséget, vagy az erőszakra való hajlamot”.

Egy néhány nappal későbbi, szintén Index.hu-s cikkben pedig az ismert magyar pszichológus, Ranschburg Jenő szakmai véleményét írja le, miszerint ő éppen az ellenkezőjét gondolja: a médiában megjelenő erőszakos játékok agresszívvá teszik a gyermekeket, mivel az agresszió nem öröklődött, hanem tanulás eredménye.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share