Hazánk gigantikus jelképe

Rovat

Megosztás

A Juventus Radio Tours című műsorában ezen a héten hazánk egyik jelképével, a Parlament épületével ismerkedhettek meg kicsit jobban a hallgatók Dr. Kiss Róbert Richárd Prima Primissima díjas újságíró vezetésével. A Parlamentből eljutottunk a Than Károly Ökoiskolában nemrég megrendezett Tiszta Városok napi hulladékruha tervezői versenyre is, ahol a diákok élménybeszámolóját is hallhattuk.

A magyar Parlament Dr. Kiss Róbert Richárd szerint, aki 169 országban járt már, a legszebb a világ parlamentjei közül. Egyedül a londoni országház képes méreteiben versenyezni a Steinl Imre tervei alapján készült budapesti építészeti remekkel, de szépségéhez egyetlen másik parlamenti épület sem ér fel.

http://www.dreamstime.com/-image20725249

 

A különleges épületet az Unesco világörökség részeként tartják számon. A neogótikus palotában őrzik az uralkodói ereklyéket, melyet a látogatók is megtekinthetnek az épület kupolacsarnokában.

A közel 18 000 négyzetméteres Parlamenthez csodás Duna menti panoráma is társul. Nemrég készültek el az építményt kivilágító esti fények is, amelyek még a túloldalról nézve is különleges megvilágításba helyezik a magyar Országházat.

Dr. Kiss Róbert Richárd azt tanácsolja, a másik oldalról is nyugodtan elkerülhetjük a vakuval való fotózást este, hiszen akkor nem tudjuk megörökíteni ezeket a csodás fényeket.

Gimnazista diákként lehetőségem volt betekinteni egy parlamenti ülésre, illetve bejárni az egész épületet, amelynek szinte saját infrastruktúrája van. Hasonló programokra ma is van lehetőség jelentkezni, érdemes kihasználni.

parlament20081020

De nem ez az egyetlen érdekes program a fővárosban, amin mostanában részt vehettünk.

Január 22-én rendezték meg a Tiszta Városok napját a Than Károly Ökoiskolában. A Közép-Európa számos kis-és nagyvárosában megrendezett Tiszta Városok rendezvénysorozat nagy sikert aratott a múlt héten. Rengeteg diák vett részt a különböző programokon és versengtek az értékes nyereményekért az ökotudatosság szellemében.

A hulladékruha tervezői verseny első 3 helyezettje pénzösszeggel lett gazdagabb, amit, elmondásuk szerint külföldi utazásra illetve a hobbijukra, céljaik elérésére költenek majd. Persze a nyereményekért mindenki megdolgozott, heteken át készítettek a szebbnél-szebb szelektív-ruha költeményeket, amikkel nehéz helyzetbe hozták a zsűrit.

A Tiszta Városok nap programjai közül a legnépszerűbb egyértelműen a hulladékruhák versenye volt, de számos más vetélkedőn is részt vettek a versenyzők. Rengeteg nehéz kvíz kérdést kellett megválaszolniuk, de nem maradt ki a plakáttervezés és a versírás sem, a környezetvédelem, az ökotudatosság jegyében.

 

http://www.youtube.com/watch?v=nxs0-iU9IMc

 

A fiatalok tele vannak pozitív gondolatokkal és nagyon fontos számukra a környezetvédelem. Többen elmondták, hogy külön gyűjtik a Pet palackokat, a zöld hulladékot és az utcán sem szoktak szemetelni. Véleményük szerint ezzel a hozzáállással mindenki tehet valamit a környezetért.

Ti mit gondoltok?

fotók. budapest.hu, atlatszo.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta