Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Így üzenj | KARÁCSONY helyesen írva

Így üzenj | KARÁCSONY helyesen írva

Nyakunkon az ünnepek! Ilyenkor előkerülnek a telefonok, táblagépek, laptopok, elkezdenek záporozni az üzenetek, már rég elfeledett vagy borzasztó távoli ismerősöktől is! Számtalan módon lehet BOLDOG KARÁCSONYT kívánni! De csak egyféleképpen lehet magát a KARÁCSONY szót helyesen írni! 

24-e előtt az utcákon még látni sürgő-forgó embereket, zsúfolásig megtelt boltokat, mindenki az utolsó ajándékokat szerezi be, veszi meg. Szerencsések azok, akik már az otthon melegét élvezve készülődnek a háromnapos ünnepre!

Mikor elérkezik a várva várt nap, a téli szünet egyik csúcspontja, ajándékok, finom ételek, pihenés, család és szeretet, akkor egy nagyon erős késztetés fog el, hogy a KARÁCSONY szellemére való tekintettel, a tisztelet, és a szeretet kifejezése érdekében nagy kezdőbetűvel írjuk magát a szót! A KARÁCSONY helyesen azonban kisbetűvel írandó!

 

A magyar nyelvben íráskor megkülönböztetünk kis- és nagybetűket. A nagybetű két fő funkciója a mondatkezdés és a tulajdonnév jelölése. Egyéb esetekben a kisbetű használatos. Az igaz, hogy érzelmeink kifejezésére is szívesen alkalmazzuk a nagy kezdőbetűt. Erre példa a karácsony nagy kezdőbetűs írása is, ami azonban helytelen.

 

Fotó: anyanyelvapolo.hu

Eszerint a magyar helyesírás eltér a sokak által ismert idegen nyelvekétől. Ami angolul Merry Christmas!, franciául Joyeux Noël!, spanyolul ¡Feliz Navidad!, az magyarul Boldog karácsonyt!

 Nagyon boldog karácsonyt kívánunk nektek!

Érdekességnek! Vannak olyan szavak, amik hasonló problémába ütköznek – tehát a gyakorlat ellenére kisbetűvel írandók:

  • erős érzelmi töltetésű, magasztos szavak: szabadság, haza, család, édesanya (az édesanya levélben megszólításként lehet nagybetű);
  • nevezetes napok, történelmi események, ünnepek: anyák napja, francia forradalom, honfoglalás, bécsi kongresszus, karácsony, húsvét;
  • rendezvények, programok, mozgalmak: nemzetközi orvoskongresszus, erdészeti és faipari tudományos napok, téli olimpiai játékok (Az intézményszerű rendezvények azonban nagy kezdőbetűsek: Szegedi Szabadtéri Játékok);
  • szerződések, törvények rövid megnevezései: maastrichti szerződés, tőkepiaci törvény;
  • népek, népcsoportok, népcsaládok, felekezetek, vallások elnevezései: sváb, észt, finn, palóc, evangélikus, buddhista.

 

Forrás: helyesiras.mta.hu, anyanyelvapolo.hu

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share