Kellenek még nekünk az igazi úriemberek?

Rovat

Megosztás

Szóval! Mit gondoltok az úriemberekről? Illenek a 21.századba? Vagy az úriemberség nem korszakfüggő? Léteznek még egyáltalán, vagy csak a romantikus filmekben láthatjuk már őket? Te találkoztál már úriemberrel, esetleg magad is az vagy? Járjunk a dolgok után!

Először is tegyük tisztába a fogalmat, és a gentleman-képet! Van pár meghatározás az úriember létre, ezek közül egy a pár éve mozikba került Kingsman filmből származik:

“A modor mutatja, mit érsz.”

Mondja Harry, a kifogástalan kém Tökinek, a szakadt, telepi suttyónak, akiből, akár Hamupipőke férfi változatából, a film végére természetesen igazi úriember, sőt Kingsman válik. Persze nem csak az öltöny és a kimért, távolságtartó, mindig udvarias viselkedés teszi az urat! A magyar nyelv értelemző szótárában a következő meghatározást találjuk az ‘úriember’ szócikk alatt: Úri (1), az egykori uralkodó osztályok valamelyikébe tartozó ember. || a. Az urak közé tartozó és az urak illemtanának, társasági erkölcseinek megfelelő ember, főleg férfi.

Lássunk pár filmet, amiből megtudhatjuk, milyenek is az úriemberek!

  • Kingsman – A titkos szolgálatTöki, a telepi vagány srác Hamupipőke-sztorija. Avagy úriembernek nem csak születni lehet, hanem igenis megtanulható! Persze kell hozzá egy nagy adag akarat, tiszta szív és csibészség, mert az úriemberek, cseppet sem modoros, unalmas fickók!
  • Őrült, dilis szerelem – Ryan Gosling, bemutatja nekünk, hogyan is legyünk igazi, szemtelen ficsúrok, akik közben csupaszív gentlemanek. Ebből a filmből kiderül, hogy az úriember csábítás közben is úr, tiszteli a nőt, de igazi mélységeit, úriembersége igazi oldalát mégis csak a Nagy Ő-nek tartogatja. Vagyis: a Nagybetűs Férfi a Nagybetűs Nő közelében tud igazán önmaga legjobb változatává válni (ez természetesen fordítva is így van).
  • Ocean’s – trilógia – George Clooney, aki egyébként is a modern úriember megtestesítője, végigcsibészkedik három filmet Brad Pittel és cimboráival. Hogy mit tudunk meg az úriemberségről az Ocean’s filmekből? Csibésznek lenni lehet, de árulónak sosem! Ez is az úriember-lét egyik fő szabálya, az úriemberség egyik fő ismérve.

 

Mik azok a basic dolgok, amiket még ma is az úriemberséghez társítunk?

  • A kabát felsegítése a nőre. Ezt megfelelően úgy csinálja egy úr, hogy amikor megérkeznek valahová, először a hölgyről segíti le a kabátot, hogy ne melegedjen rá.
  • Ajtó kinyitása. Eredetileg a férfi ment elöl, amikor beléptek valahová, hogy ha esetleg támadás készülődne, meg tudja védeni a nőt.
  • Fizetés randin. Erről, épp nemrégiben írtunk. Ma már elég összetett kérdés, a legtutibb módszer, hogy ha férfiként te hívod el kiszemeltedet, ezt a következő szavakkal teszed: Meghívhatlak egy italra/vacsorázni/színházba? Ebben a szóhasználatban benne van, hogy te hívod meg őt, plusz mivel te vagy a meghívó fél, te választhatod a helyet! Hogy ez miért jó? Mert a saját pénztárcádhoz tudod igazítani a meghívást!

De vajon hogy állnak mindehhez a 21. század lányai, női, hölgyei? Rengeteg cikk szól arról, hogy a lányok szeretik hercegnőnek érezni magukat, még több írás azonban a nők egyenjogúságát hirdeti. Akkor most mi van? Nem egyszer hallani, hogy lányok megsértődnek, ha fel akarják rájuk adni a kabátot, ha kinyitják nekik az ajtót… Többnyire azt szokták felhozni: egyedül is fel tudok öltözni, magam is ki tudnom nyitni az ajtót, képes vagyok kifizetni az italomat. Ha ezeket megteszed helyettem, azzal azt fejezed ki, hogy önállótlan vagyok, hogy nem tekintesz egyenrangúnak.

Hogy mi van?

Hát igen, mindennel át lehet esni a ló túloldalára. Vannak nők, akik ezeket komolyan gondolják és rossz néven veszik az ilyen gesztusokat egy fiú, férfi részéről. De akkor hogyan lehet jól csinálni?! Nos, ahogy már többször is írtuk: figyelj a másikra. A figyelmesség csodákra képes! Egyébként pedig, ultimate tipp: ami hitelesen jön belőled, azzal nem tudsz hibázni. Nehéz ezt a hitelesség kérdést jól körülírni, de megpróbálom.

Volt olyan férfi, aki nagyon szeretett volna figyelmesnek tűnni, feladni a kabátot, de eleve nem jött össze, mert nem tudta rendesen felsegíteni, érezni lehett, hogy az egészet valamiféle megfelelési kényszer miatt csinálja, mintha szerepet játszana. És találkoztam olyan fiúval is, akiből olyan természetességgel jött az udvariasság, hogy úgy tudtam érezni magam mellette, mint egy igazi hölgy. Semmi megjátszás, semmi erőlködés. Ő szerette felsegíteni a kabátot az ember lányára, és ez érződött a mozdulatain. Vagyis szeresd, amit csinálsz. Illetve, csak olyan dolgokat tegyél, amiket tényleg szeretsz. Ha a másik megérzi, hogy valamit az ő kedvéért próbálsz csinálni, de neked igazából nem sok kedved van hozzá, akkor lebuktál és épp az ellenkező hatást érted el.

Nagyon egyszerűnek és magától értetődőnek hangzik, igaz? Mégis sokszor abba a hibába esünk, hogy egy randin valahogy teljesen másképp kezdünk viselkedni, különféle szabályoknak akarunk megfelelni, aztán nem értjük, miért sültek el bénán a dolgok. Ha úgy érzed, van még mit tanulnod az úriemberségről, összegyűjtöttem pár oldalt, amit érdemes tanulmányoznod! Ez pedig egy szuper insta oldal, ahol napi szinten látnak el tanácsokkal, hogy igazi stílusos gentleman váljon belőled!

Íme a cikkgyűjtemény:

*

Képek: menstyle.hu; beutyfy.hu; websta.org; spatrendonline.hu; facebook.com; straight.com

Kellenek még az úriemberek?
Te szereted, ha a fiú kinyitja neked az ajtót, feladja rád a kabátot...stb.?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta