Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Nem megy a fejembe a tananyag – mi lehet az oka?

Nem megy a fejembe a tananyag – mi lehet az oka?

Órák óta ülsz a könyv fölött és sehogy sem sikerül haladni. Azon gondolkozol, hogy talán fel is adod az egészet – kit érdekel – de aztán eszedbe jut a tét. Megnyugszol és elmerengsz, vajon mi lehet az oka annak, hogy nem megy a fejedbe a tananyag?

1. Kapcsold ki az internet elérhetőséget a telefonodon.

Hidd el, mindenki tud várni. Ha pedig rezeg vagy csörög neked, csak eltereli a figyelmed. Ha engedsz a csábításnak, kis idő múlva rádöbbensz, hogy egy órája chatelsz a tanulás helyett.

Forrás:giphy

2. Előfordul, hogy elfáradsz tanulás közben.

Amikor már annyit tanultál, hogy az elméd egy falat von maga köré, nem akar többet befogadni, besokallt, és csak arra képes, hogy elismételje az eddig átvett anyagot. Utóbbi segít motiválni, hiszen a tudat, hogy te ezt már tudod, csak feljebb repít a tanulás lépcsőin. Ha teljesen szétbomlott a koncentrációd és csak üres tekintettel nézel a lapokra, de nem marad meg semmi, akkor itt az ideje hogy “felgyere egy kis levegőért”. Amikor az ember mélyen elmerül a tanulásban, egy idő után fuldoklani kezd, ami előfordulhat a profi úszókkal is, hiszen ez nem a merülés minőségéről szól, hanem a mennyiségéről. A koncentrációd bizonyos idő eltelte után csökken, majd teljesen megszűnik. Nem kell pánikba esni, ez bizony a tanulás része. Fel kell lélegezned minimum 15-20 percig, hogy újra teljes erőbedobással tudj koncentrálni. Ilyenkor jön az a rész, mikor felmész az online csevegőfelületekre és meséled a többieknek mennyire sokat kell tanulnod, eszel, iszol, megnézel egy videót – egy kis idő eltelte után pedig képes leszel újra befogadni az újabb anyagot.

Forrás:giphy

3.”Annyira nehéz az anyag, képtelen vagyok megtanulni!”

Amikor úgy érzed, olyan távol van tőled a tanulnivaló, mint Makó Jeruzsálemtől. Mindannyian ezt érezzük, ha olyan tananyaggal találkozunk, amit nem szeretünk, vagy sosem tanultuk meg igazán. Esetleg csak bemagoltuk, mert kérték a jobb jegyért. Viszont amikor eljön az idő, hogy számot adjunk tudásunkról, sokszor nem lehet csak magolni. Ha úgy érzed, annyira nehéz, hogy esélyed sincs megtanulni, akkor bizony értelmező tanulásra van szükség. Képzeld el, hogy az előtted lévő szöveg, egy idegen nyelven íródott. Kapjuk elő az internetet és írjuk be az első – evidensnek tűnő- szót, értelmezendő fogalmat. Olvasd el, amit írnak róla, majd mint egy szótárban, írd ki mellé saját szavaiddal, mit jelent. Tedd így a következőkkel is. Észre sem fogod venni, de az általad készített fogalmak egy olyan értelmezés hálót fognak készíteni, amelybe bele fogod tudni fűzni a további ismereteket és stabil tudássá válnak. Olyanná, amiről tudsz beszélni, mikor rákérdeznek egyes részekre. Minden értelmező tanulás elején nagyon lassan megy a művelet, de egyre gyorsabbá válik és a közepén már nem lesz szükséged erre a módszerre, mert az addig készített fogalmi hálód szépen felfogja a beérkező gondolataidat, és képes leszel definiálás nélkül is megjegyezni.

Forrás:giphy

4.”Olyan sokat tanultam a napokban, hogy képtelen vagyok a könyveimre nézni!”

Bizony, ez is gyakran előfordul. Hétfőn volt a matek témazáró, keddre ez már történelem – mármint ugye témázáró. A tanárokat pedig általában nem érdekli, ha így besűrűsödik a program. Ami hétfőn történt egy másik órán, hiába lesz ötös, ha a holnapi nem. Annak viszont, aki lelkiismeretesen leül és tanul – igenis számít, amit előző napra tanult meg. Ha az agyad nem akar ráállni a tanulásra, valószínűleg túlhajszoltad. Bármennyire nyomhatja a felelősség ilyenkor a vállad, ki kell kapcsolódnod, hogy a tested újra hajlandó legyen a tudás befogadására. Ilyenkor egy óra sport a haverokkal, vagy kutyát sétáltatni – akármelyik segíthet. A lényeg, hogy a tested mozogjon, és a gondolataid ki tudjanak kapcsolni.

Forrás:giphy

5.”Nagyon sok gondolat van a fejemben, egyszerűen csak rájuk tudok gondolni.”

Amikor történik valami nem hétköznapi esemény, ami felborítja az érzelmeidet, gondolataidat, és úgy, érzed meg kell oldanod a helyzetet. Akarva, akaratlanul a tudatod folyton azzal foglalkozik, és ilyen helyzetben egyszerűen képtelenség tanulni. A legjobb, amit tehetsz, hogy szánsz 30 percet arra, hogy elrendezd a gondolataidat. Akár csak ülj, és álmodozz, vagy menj el sportolni, közben könnyebb rendet tenni a fejedben. A lényeg: ne stresszelj rá, hogy emiatt nem megy a tanulás. Igyekezz gyorsan túl lenni rajta, hogy bele tudj vágni a tananyagba.

Forrás:giphy

Nem megy a fejembe a tananyag – mi lehet az oka?
Te szoktál így érezni?

Borítókép:dubeat.com