Rio de Janeiro: trópusi teleportálás

Rovat

Megosztás

Vonzódsz a távoli kultúrák iránt, ahol ilyenkor is meleg van? Szeretnéd tudni mi a cachaça, vagy kik a cariokak? Érdekel hogy élnek a favelákban a rióiak? Bemutatkozik Rio de Janeiro.

(szerző: Zelei Violetta Anna)

 A Guanabara – öböl nyugati oldalán fekvő Rio de Janeiro 6 és fél millió ember otthona. Itt található a Cukorsüveg-hegy, amely a hegymászók kedvelt helye. A hegy arról kapta a nevét, hogy a város felől nézve úgy néz ki, mint egy cukorsüveg.  A nevezetesség 300 méter magas, és ebből 250 méter megmászható. Ez a hegy Brazília egyik legjobb sziklamászó területe. A hegycsúcsról tárulkozik ki Rio igazán, mint egy hatalmas ablak. Az óceánt, az erdőt, és állatokat is látni. A napfelkelte és a naplemente egyaránt káprázatos. Rio tökéletes hely azoknak, akik szeretik a természetet.

Állatkert Rióban

RIO 3A város egyik szegletében azonban más élőlények találtak menedéket. Rio de Janeiro állatkertjében lenyűgözően sok fajta trópusi madarak, és vadállatok találhatók.

zoo in rio
riói állatkert

Az állatkertet 1945-ben alapították. 350 faj 2100 egyede él itt. Egész Brazíliában itt található a legtöbb madár és főemlős. Minden nap ugyanazt a munkát végzik a gondozók. Kitakarítják a ketreceket, és megetetik az állatokat. A főemlősök általában gyümölcsöket és zöldségeket esznek nyersen, vagy megfőzve. Ezen kívül magokat, gabonát, vagy olajos magvakat. Itt él a brazil erdei kutya is, amelyet a kihalás fenyeget. Rendkívül félénk állat. Fogságban főként darált marhahúst, halat, banánt eszik. Az óriásvidra tavakban és lassú folyású folyókban él. Étrendjét tekintve, halakkal és rákfélékkel táplálkozik.

Reggeli és kávé

padariaA padaria egy pékség, egy állomás az otthon és a munkahely között a reggeli forgatagban, ahol kávét is lehet inni. Sokan ugyanis nem otthon isszák, inkább betérnek a padaria-ba egy csésze tejeskávéra, mielőtt munkába indulnak. A kávé még mindig fontos szerepet játszik a brazil gazdaságban. Először 1760-ban árulták Rióban, de a jelentősége a mai napig megmaradt. Sok cégnél a költségvetésben külön tétel a kávé, vagy ahogy Rióban mondják, a „capezino”. Sokat számít, hogy jó kávéval kínálják az ügyfeleket, mert ez nagy szerepet tölt be a brazilok életében. Az egyik legnépszerűbb a „pingado”, ami erősre főzött kávé, mégsem keserű. Öntenek bele egy csepp tejet. A csepp portugálul a „pingo, innen kapta a pingado nevet. A „meia-t” pohárban, vagy csészében szolgálják fel. Ez is tejeskávé, de bársonyosabb, teltebb íze van. A „carioca” vízzel higított feketekávé. Végül a „capezino”, amelyet pohárban is lehet adni.

Favelák lakói

rocinha_favela_closeupA Rocinha a legnépszerűbb favela, azaz risko Dél-Amerikában. A favela nem feltétlenül jelent nyomornegyedet. Inkább olyan helyet, ahol együtt élnek a szegények. A favelák általában a meredek hegyoldalakon alakulnak ki, mert Rióban nehéz volt építkezni. A völgyben magasabb az építkezések ára, a szegények ezt nem tudták megfizetni, ezért kezdtek el a hegyeken építkezni. Rio lakosságának kb. egyharmada él favelákban. Az emberek általában azt gondolják, hogy mindannyian szegénységből élnek, különféle segélyekből tartják fenn magukat, azonban lakók túlnyomó többsége szorgalmasan végzi a munkáját. A favelákban ezért mély barátságok alakulnak ki, mivel az embereknek nincs pénzük, nem érdekből keresik a másik társaságát.

Készülődés a Kalneválra

5.-carnevalA karnevál egy kirakat, egy ablak, amelyen a Carioka életérzést bemutatják Brazíliának, és az egész világnak. A karneválon mindenki táncol és énekel. Ilyenkor lejönnek a rióiak a hegyoldalról, a favelákból, és királyként élnek. A karnevál lehetőséget nyújt az ország kevésbé szerencsés lakóinak, hogy legalább egy pillanatig ők lehessenek a sztárok a karneválnak nevezett hatalmas forgatagban. A carnevalesco, azaz a művészeti vezető találja ki a forgatókönyvet, ezután megtervezi a 28 jelenet jelmezeit, valamint a 7 allegórikus díszletet. A karnevált világszerte a trópusi vad bujaság tette híressé. Brazília ilyenkor mutatja meg magát igazán. A táncban, a táncból áradó energia a karnevál igazi lényege. A brazilok számára elengedhetetlen, hogy a karneválban megőrizzék országuk változatosságát.

Aki a labdarúgásért él

FUTB
Rocinha favela focistái

Brazíliában minden szegény kisfiú arról álmodozik, hogy egy nap profi labdarúgó válhat belőle. A tehetségeseknek a génjeikben van a labdarúgás. Egy focisuliban már nem nagyon tanulhatnak semmit. Csak csiszolhatják a veleszületett képességeit. Brazíliában két dologért rajonganak igazán: a karneválért és a futballért. Netán egyszer nem lenne karnevál vagy foci, az emberek képtelenek lennének tovább folytatni az életüket, kitörne a polgárháború.

Társaság és cachaça

RIOA november 15. tér, a város centro negyedében található. A rögtönzött samba előadások nem szokatlanok a riói bárokban. A zene a városban szinte mindenhol része a mindennapoknak.

A cachaça alkoholos ital, amelyet a cukornád levél lepárlásával készítenek. Jellegzetes brazil ital, amelyet először a 16. században kezdtek inni. Brazíliában 16 millió lakos él, és évente 1,6 milliárd liter cachaça gyártanak és fogyasztanak el. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 10 liter jut minden egyes lakosra. A cachaça kedvelőinek társasága egy nőkből és férfiakból álló csoport, akik azért találkoznak, hogy megkóstolják a különböző cachaça italokat. A társaság minden tagja három alapvető kategóriában értékeli az adott italt. Először azt, hogyan mutat. Másodszor az illatát, harmadszor pedig az ital ízét. Minden tag 1-10-ig terjedő skálán osztályozza. A nemzetközi piacon a cachaça elsősorban a carapina nevű koktél révén kezd ismertté válni. Mint minden égetett szesz, a cachaça is szerepet játszik egészségünk kialakulásában. A brazilok úgy tartják, aki minden nap megiszik egyet, több, mint 100 évig él.

Éjszakai piac       

A Sao Cristano egy vásár. Itt megtalálhatóak Brazília északkelet vidékének ételei, valamint a tüzes ottani zene, és minden más. Kapható itt: máj, mocotó, bab, sütemény, szárított marhahús, sajt. Minden északkeletről érkezik. A piaci kultúrának nemcsak hazánkban, hanem Brazíliában is nagy hagyománya van.


Samba

sambaA samba tipikusan brazil zene. A dobok, a pandiero, a surdo, és más ütősebb ritmusok, kicsit olyan, mint a szívverés, legalábbis a brazilok szerint. Az emberek táncra perdülnek, mert a zene magával ragadja őket. A zene szenvedélyes üteme magával sodor mindenkit. A dalok szövegei olyan élethelyzetekről szólnak, amelyet mindenki ért. Mielőtt kiteljesedne a globalizáció, minden ország számára fontos, hogy megtalálja saját identitását. Brazília egyedülálló kulturális hagyománya a samba.

A capoeira művészete

capoeira1~s600x600A capoeira nem létezhet zene nélkül. A zene adja meg hozzá az alapot, abból nyerik az energiát. Sambat sem táncol senki zene nélkül. A capoeira tánc, művészet, és önvédelem is egyben. Olyan, mint a samba, éneklés közben táncolnak. A capoeirán keresztül elmesélnek egy történetet. A dalok az őseik emlékét, és jelenét idézik fel bennük. Ma már nem kizárólag csak a feketék űzik, mint régen. Eredetileg táncként érkezett Brazíliába. A feketék elkezdték utánozni az állatok mozgását, majd rájöttek, hogy a mozdulatokkal megvédhetik magukat. Az erdő sok energiát ad. A brazilok számára az istenek mellett a capoeirában jelenik meg minden. Nemcsak küzdősport, hanem művészet is. Van benne ének, harmónia, energia.

Az Ipanema sztárjai

IPANEMACariocanak hívják azokat az embereket, akik Rióban születtek, és ott is nőttek fel. A cariokak általában profi szörfösök. Rio de Janeiroban számos ismert tengerpart van. Az Arpoador Beach, mellette az Ipanema Beach, arra felé városias a tengerpart. Rio déli részén található a Barrada da Tijuca, a Recreiro, a Praia. Sok csodálatos part van, és persze mindenki ismeri a Copacabanat, ami az Arpoador után következik. Minden carioca szeret sportolni. Sokan futnak, fociznak, vagy röplabdáznak a tengerparton. A carioca egyet jelent a sporttal, az egészséges környezetben kialakult barátságos légkörrel, ami páratlan.

A királyok étele

feijoada-1024x682
feijoada

A feijoada jellegzetes brazil étel, különösen Rióban népszerű. Eredetileg a rabszolgák készítették az ültetvényeken. A sertés legfinomabb részeit a gazdák ették meg, a rabszolgák a maradékot kapták. A rabszolgák felfedezték, ha fekete babot kevernek a casa grandéból (gazda házából) nekik küldött húsos maradékba, akkor ízletes ételt kapnak. A szolgatartók is megszerették, és Brazília nemzeti étele lett. A feijoada roppant demokratikus étel. Ugyanúgy szeretik a szegények, mint a felső tízezer tagjai. Minden társadalmi osztály élvezettel fogyasztja.

Hozzávalói: feketebab, a sertés különféle részei, belsőségek, szárított marhahús, disznófül, disznócsülök, disznóköröm, fokhagyma, vöröshagyma, babérlevél, és egy ki só meg bors. Maniókaliszttel, apróra vágott kelkáposztával, rizzsel, és narancsgerezddel tálalják. Ezek után kezdődik a másik latin amerikai hagyomány: a siesta.

parque lage
parque lage

Rio De Janeiro az egyik legkedveltebb város a világon. Sokan úgy tartják: „Isten hat nap alatt teremtette meg a világot, a hetedik nap pedig Rio de Janeiroval foglalkozott”.

 

 

 

Fotó: mediagallery.usatoday.com, veja.abril.com.br, wikipeda.org, jamaicans.com, worldtoptop.com

 

 

 

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta