Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Tudod, miért vagy télen depis?

Tudod, miért vagy télen depis?

A téli depresszió a magasabb rendű depressziók közé tartozik, azon belül pedig a szezonális depressziók csoportjába. Furcsán hangzik, hogy egy mentális betegségnek szezonja is van, pedig ha közelebbről megvizsgáljuk a dolgot, többé már nem is tűnik annyira különösnek.

Érdekes tény, hogy az Egyenlítőtől távolodva egyre több embernél jelennek meg a téli depresszió tünetei, nem véletlenül. A skandináv országokban például hónapokig alig, vagy egyáltalán nem látnak természetes fényt az emberek. Hogyan hat ez a szervezetre? A kevesebb napfény hatására csökken a szerotonin, ezzel együtt pedig megemelkedik a szervezet melatonin hormon szintje, ami miatt elálmosodunk, folyton fáradtnak érezzük magunkat és a testünk bármikor készen áll az alvásra.

A téli depresszió jelensége ezen felül szoros összefüggésben van az elmúlt évszázadok szupergyors társadalmi átalakulásával is, emiatt és a napfény hiány miatt a kanadaiaknak például több, mint a fele szenved depressziótól télen. A falusi, paraszti életmód velejárója volt a téli pihenés, hiszen ebben az időszakban nem kellett aratni, terményeket begyűjteni, így az embereknek idejük és lehetőségük volt regenerálódni, felkészülni a következő év megterheléseire. A világítás megjelenésével azonban a napok végtelenül hosszúvá váltak és ez teljesen megváltoztatta az életmódunkat is. Már bármikor szórakozhatunk, akármikor ébren lehetünk, dolgozhatunk, így a téli aktivitás már szinte semmiben sem különbözik a többi évszaktól. Kimerítjük a szervezetünket, a feltöltődésre pedig nem hagyunk magunknak elég időt. Rohan a világ, és mi is rohanunk vele együtt.

A kevesebb napfény, a rohanó, éjszakába nyúló életmód teljesen kimerít bennünket, és gyengíti az immunrendszerünket is.

Ha nem szeretnénk a télen depis emberek csoportjába tartozni, vannak dolgok, amelyek segíthetnek elkerülni a kialakulását.

Lehetőleg töltsünk időt a szabadban, kiránduljunk, sportoljunk, hiszen sportoláskor a felszabaduló endorphin ellensúlyozza a depressziónak kedvező biokémiai folyaamtokat. (Helyreáll a hormonszint.) Nem árt odafigyelni az egészséges táplálkozásra is, és kerülni a stresses helyzeteket. Most komolyan,  kinek megy ez karácsonykor vagy a vizsgák kellős közepén? Nehéz ügy, de nem lehetetlen. 😉

Go Away Shut Up GIF - Find & Share on GIPHY

Ha pedig ezek ellenére is kedvetlen vagy, fáradékony, folyton ingerlékeny, nehezen koncentrálsz és csak a sarokba húzódnál egy takaróval, lehet, hogy érdemes egy terapeutához fordulni, aki időben felismerheti a kialakuló depressziót, és segíthet a gyógyulásban.

Képek: hospicegso.org, giphy.com, ascendantclinics.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share