Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Amikor a kényszeres cselekedetek elhatalmasodnak rajtunk

Amikor a kényszeres cselekedetek elhatalmasodnak rajtunk

Megmostam a kezem? Elzártam a csapot? Kihúztam a vasalót? Bezártam az ajtót? Visszamegyek és megnézem, hetente többször is. Kinek ismerősek a leírt szituációk?

Nincs ezekkel a gondolatokkal, cselekedetekkel semmi baj, addig, amíg nem csináljuk őket nagyon sokszor vagy akár kényszeresen.  A rituálék akkor veszélyesek, amikor a hétköznapi életünkben akadályoznak minket: elkésünk helyekről, nem tudunk koncentrálni, mert azon agyalunk, hogy kikapcsoltuk-e a tűzhelyet vagy nem érezzük jól magunkat, akkor, ha nem tettünk meg a tiszteletkörünket a templom előtt.

ocd-checklist-487x250

A szakirodalomban OCD-ként, azaz obszesszív (kényszeres) – kompulzív (rögeszmés) zavarként említik ezeket a tüneteket. Nem csak kényszeres cselekedetek vannak, a gondolatok is lehetnek kényszeresek. A gondolatok ellen általában nem tud tenni az ember, folyton előjönnek és nagyon zavaróak: meg kellene valakit verni, szét kellene rúgni egy berendezést, le kellene tisztítani a kilincset ötödjére is aznap, de az öngyilkosság gondolata is lehet kényszeres. Gyakran ezek nem torkollnak valódi cselekedetbe, de azért mégis benne van a pakliban, hogy mi van, ha egyszer mégis megteszi ezeket valaki?

A kényszercselekedetek olyan ismétlődő viselkedésformák, amiket szabályszerűen, mindig ugyanúgy hajt végre a személy. Ezekkel valamilyen nem kívánt eseményt szeretne megelőzni, a múltban történt eseményt szeretné „kitörölni” vagy éppen valamilyen vágyát szeretné kifejezni a beteg. Legismertebb, sok filmben is feldolgozott rituálé a kézmosás, tisztálkodás folyamata. Vannak, akik annyira félnek a baktériumoktól, hogy egy nap annyiszor mosnak kezet, hogy hiába kenik be utána krémmel, mégis sebes, vagy véres marad a kezük. Mások úgy fürdenek, hogy minden testrészüket külön-külön tisztítják meg, ugyanannyiszor húzzak rajta végig a szappant és ugyanannyi percig dörzsölgetik, amíg –szerintük – teljesen tiszta nem lesz. Vannak, akik vendégségben sem bírják megállni, hogy ne igazítsák meg a kilógó könyvet a könyvespolcon, vagy tegyék méret szerint sorba a cipőket a földön. Persze ezek csak példák, mivel az élet bármely területén és a nap bármely szakaszában kialakulhatnak a kényszeres cselekedetek.

Akik ebben szenvednek, sokszor nagyon szégyellik magukat, nem merik másoknak elmondani, de ha nem csinálhatják meg a napi rituáléikat, akkor mérhetetlen feszültség gyülemlik fel bennük. A lakosságnak 2-3 % -át érinti a probléma, mely orvosolható pszichoterápiás vagy gyógyszeres kezeléssel.

Kényszeres cselekedetek
Te ismersz olyan embert aki ebben a betegségben szenved?

Foto: cienciasecognicao.org,i.ytimg.com, wikimedia.org, media.recovery.org, celebritydiagnosis.com