Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Segítség, a párom meg akar változtatni! Vagy esetleg én őt?

Segítség, a párom meg akar változtatni! Vagy esetleg én őt?

A boldog párkapcsolat mindenki álma. Egy olyan partnerrel lenni, akivel jól érezzük magunkat, akivel minden tökéletes és, aki mindenben megfelel az elvárásainknak. De vajon ez tényleg annyira jó dolog? Tényleg mindenben tökéletesnek kell lennie a másik félnek?

Az élet minden területén fontos a kölcsönös elfogadás, a családtagjainkkal, az osztálytársainkkal, a kollégáinkkal szemben, miért lenne ez másképp a párkapcsolatban? Mindenkinek vannak olyan tulajdonságai, amelyeket esetleg nehezebben tolerálunk, de ez nem jelenti azt, hogy a mi utunk a helyes, a mi viselkedésünk kivételes, és a másiknak mindenképp azt kellene követnie.

Mindannyian egyéniségek vagyunk, önálló személyiséggel, véleménnyel és a saját tulajdonságaink és hibáink tesznek minket azzá a személlyé, akik vagyunk. Egy párkapcsolatban rengeteg a konfliktusforrás, főleg akkor, ha a felek már hosszabb időt töltöttek együtt, de minél jobban megismered a másikat annál inkább kiderül, tényleg összeilletek e. Ha már gondolkodsz rajta, mi az, amit megváltoztatnál a partnereden, lehet, hogy érdemes eltűnődni azon is, hogy együtt tudsz e élni azokkal a tulajdonságaival, amelyek számodra rosszak vagy taszítóak. Mérlegelés közben azonban ne felejtsd a tényt, hogy Te sem vagy tökéletes!

Vannak olyan helyzetek, amikor esetleg a másik félnek szüksége lehet néhány tanácsra, vagy egy kis segítségre abban, hogy jó irányba terelődjön, tegyük fel, le akarod szoktatni a párod a dohányzásról, ami nyilvánvalóan előnyére válna. Bármi is az, ami zavar benne, mindenképpen beszéld meg vele a dolgot, érvelj logikusan és legyél nyitott az ő véleményére is. Próbáljátok meg kideríteni az okot, amiért ő azt csinálja, ami téged zavar és annak az okát is, hogy ez miért zavar téged.

Akarata ellenére senkit nem lehet megváltoztatni és a másik ellen való lépések nem csak hiábavaló erőfeszítések lesznek, de rengeteg jövőbeni konfliktus forrásai is, az örökös veszekedés pedig könnyen a párkapcsolat végéhez vezethet. Akármelyik végén is vagy a dolognak, meg akarod változtatni a párod, vagy ő téged, semmiképp sem szabad átsiklani a dolgok felett anélkül, hogy beszélnétek róla.

Ha úgy érzed, a partnerednek irreális elvárásai vannak feléd, vagy olyasmiket kér, amiket nem akarsz megtenni, ott valami nincs rendben. El kell fogadnotok egymást, és akkor próbálni meg változni, ha mindketten úgy érzitek, hogy az a dolog veled vagy vele nem oké és boldogabbak lennétek, ha másképp viselkednétek. Persze, könnyű átesni a ló túloldalára is és mindent megtenni, amit a másik fél kér, hiszen a szerelem sokszor elvakít annyira, hogy megfeledkezzünk akár saját magunkról is.

Egy néhány éve Kanadában végzett párkapcsolati teszt során bebizonyosodott, hogy azok a párok, akik elfogadóbbak partnerük negatív tulajdonságait tekintve, sokkal tartósabb és boldogabb kapcsolatban élnek, mint azok, akik türelmetlenül várják, hogy az adott partner megváltozzon. A teszt lényegeaz volt, hogy megkérték a párokat, hogy az egyik fél gondoljon a másik fél egy olyan, rossz tulajdonságára, amit a következő két hétben megpróbál megváltoztatni benne. Két hét után azok a párok, akik nem hittek abban, hogy valakit meg lehet változtatni, sokkal kiegyensúlyozottabbak voltak a kapcsolatukat tekintve, mint azok, akik mindent megtettek azért, hogy átalakítsák a társukat. Nagyon.

Mindenkinek vannak zavaró szokásai, és, ha valaki nem tud megszabadulni tőlük, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem is próbálja, de ha már mindenáron meg akarod változtatni a párodat, vagy ő Téged, könnyen lehet, hogy a végén kiábrándultok egymásból. Mérlegelj, biztosan annyira zavaró az a dolog, hogy sosem tudnál együtt élni vele? Ha fordított a helyzet, nem árt feltenni ugyanezt a kérdést a másik félnek is.

Fotók: amazonaws.com, eharmony.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share