„Mintha egy időutazáson vennénk részt”

Rovat

Megosztás

Folytatjuk utunkat az Inforádió Világszám műsorával, méghozzá Ugandában. Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezető Kampala fővárosából, azon belül a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ helyszínéről jelentkezett. 

Nem csak magyar pálinka készül Ugandában, de magyar együttműködéssel kórház is épül az afrikai térségen. Sőt, nem rég még egy kút felavatásán is részt vettek a helyiek társaságában.

Lukács Balázs, a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ igazgatója elmondta a műsorvezetőnek, hogy a piac folyamatosan bővül és az Ugandában készült termékek biztonsággal megállják a helyüket.

mintha egy idoutazon vennenk reszt - bejegyzesbe 1

„Uganda maga a Kánaán”

– jellemezte a térséget ekképpen Lukács Balázs, utalva arra, hogy a többi afrikai területen közel sem ennyire idillikus a helyzet.  Kongó például rendkívül elmaradott Ugandához képest. Az embereknek meg kell küzdeniük a megélhetésért. A rendőrökkel és az utcagyerekekkel mindennaposak az összetűzések. Ugandában azonban mindenki betartja a rá vonatkozó szabályokat, pontosan ezért ott jóval békésebbek az emberek.

Az infrastrukturális fejlesztésekre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek Ugandában. Bár az utakon egyelőre csak régi autókkal találkozhatunk, ahol még aszfalt sincsen, csak vöröses-homokú utak táblák nélkül, még is egyre több időt és energiát fordítanak ezeknek fejlesztésére.

Nem kifejezetten turisztikai központú a térség, noha a gyönyörű hegyek, az Albert-tó vagy a Viktória tó, káprázatos látványt tudnak nyújtani a turistáknak. Az is igaz, hogy az emberekre leselkedő veszélyekről sem árt megfeledkezni, hiszen a vadon egzotikus állatai meglepetésszerűen támadhatnak a mit sem sejtő utazókra. A műsorvezető is megdöbbenve nézte, amikor megmutattak egy fotót arról, hogy egy krokodil miként harapta le egy turista lábát. A tavakban ugyanis tilos a fürdőzés, egyesek ezt még sem veszik elég komolyan.

A betegségekre szintén oda kell figyelni. A malária rendes kezelés mellett már pár nap alatt gyógyítható, de ami meglepő, hogy a környéken még leprás betegekkel is találkoztak a magyar orvosok.

mintha egy idoutazon vennenk reszt - bejegyzesbe 2

„Mintha egy időutazáson vennénk részt.”

– utalt a körülményekre Fodor Réka orvosnő, aki mesélt arról a 14 éves lányról, aki leprás betegségben szenvedett, de sikerült őt meggyógyítaniuk.

Dr. Fischer Dániel megerősítette, hogy bár az orvosi ellátások ingyenesek, a helyi orvosok gyakran kérnek pénzt a betegektől. Sokan fordulnak sámánokhoz, de a ráolvasás nem sokat segít a malárián vagy a leprás megbetegedésen.

Dr. Guedada Kamilla elmondta a hallgatóknak, hogy kint létük során közel 2 500 beteget kezeltek.

Mindennek ellenére a műsorvezető és a kint lévő orvosok is arról számoltak be, hogy Uganda biztonságos hely. Ugandában mindenki vigyáz magára, de egymásra is. A helyiek nagyon barátságosak, közvetlenek, segítőkészen és rendkívül megbízhatóak.

 

Hallgasd Te is az Inforádió Világszám műsorát a 88,1 MHz-es frekvencián péntek este 19:00 órától és szombat reggel 10 órától!

Fotók: tumblr.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,549RajongóLike
179,307KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta